2012-03-11

Facebooksdrogen

...börja leva – sluta knarka

Facebook har som välkänt blivit vårt sociala nätverk. Vi gör allt på Facebook. gratulerar vänner, delger våra bekymmer och underrättar vår vardag. Vi klickar ”gilla” om någon vän skriver något av intresse eller av fyndighets inslag.
Vi kommenterar vitt och brett och tar oss tid att luska ut vad vännen gjorde förra lördagen.

Vi spelar och chattar och accepterar nya vänförfrågningar och spelappar utan att blinka. Vi lever i ett cyber-vardagsrum.

Vi socialiserar oss inte lika mycket längre, för vi behöver ju inte – vi loggar bara in på Facebook så har vi den sociala biten löst för dagen.

Ju fler vänner – desto större status. Ju fler inlägg – desto bättre socialt nät.

Alla är inloggade, det har blivit som en drog. Om någon frågar: ”Finns du på Facebook?” – och svaret blir: ”Nej” – hörs ett förvånat sus. Motståndaren blir som ett frågetecken. För det är sällsynt att någon i åldern 13 – 40 inte finns på Facebook. Det är lite som att vara udda och inte ha något socialt nätverk. Man är inte ”normal”.

Oftast får man motfrågan: ”Varför inte?” – Sällan någon accepterar det utan att fråga varför.

Själv finns jag på Facebook, men jag är aldrig på chatten, är aldrig av behov att få en daglig dos av denna drog. För Facebook har kommit att bli nutidens knark. Vi behöver det, vi vill ha det, vi kan inte leva utan det. Har man en gång blivit medlem, är man fast i drogträsket. Kan inte ta sig ut.

För då skulle vännerna tro att man är anormal. Man har förlorat förståndet. För det är ju på Facebook som allt händer, där mina vänner är, där jag får inbjudan till fester och där alla umgås och har så roligt...

Dagens rutin förut var:
  1. Vakna
  2. Åka till jobbet/skola
  3. Jobba/plugga
  4. Åka hem för att förbereda middagen
  5. Läxläsning eller kvalitetstid med familjen
  6. Filmskådning eller ännu mer kvalitetstid med familjen
  7. Sova
Idag ser dagens rutin ut som sådan:
  1. Vakna
  2. Logga in på Facebook: meddela att man är på väg till jobbet/skolan
  3. Åka till jobbet/skolan
  4. Logga in på Facebook på jobbet/skolan och meddela att man är där
  5. Jobba/plugga lite, samtidigt som är online i väntan på att någon säger något, skriver något, meddelar om något (man kan ju missa något intressant...)
  6. Åker hem för att logga in på Facebook, sen förbereda middagen
  7. Läxläsning, sen kvalitetstid med vännerna på Facebook
  8. Ännu mer kvalitetstid med vännerna på Facebook
  9. Sova – Men det sista man gjorde var att hälsa god natt till sina vänner på Facebook och meddela att ”vi ses i morrn”...
Bättre var det förr. Då spenderade man kvalitetstid med vännerna i sitt eget vardagsrum eller ute. Och i hemmet spenderade man kvalitetstid med familjen.

Sluta knarka, börja leva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar